PENNUNOSTAJAN ETIKETTI
Pysähdy hetkeksi ja laadi listaa siitä mitä sinä toivot ja odotat kasvattajalta. Mitkä asiat ja ominaisuudet ovat sinulle tärkeitä. Millaisen kasvattajan uskoisit tarjoavanpennullesi parhaat mahdolliset lähtökohdat. Etsi kasvattaja, jonka kanssa tunnet kemioiden kohtaavan. Kasvattajan kuuluu olla sellainen, jolta voit ja uskallat kysyä neuvoa. Ei ole olemassa tyhmiä kysymyksiä.
Kun olet löytänyt kasvattajan, valmistaudu odottamaan pentua. Joissakin roduissa pennut ovat niin kysyttyjä, että niihin on pitkät jonot jo etukäteen. Monet kasvattajat eivät pidä jonotuslistoja, vaan haluavat löytää jokaiselle pennulle juuri sen oikean ja ko pennulle sopivimman kodin. Vaikka kasvattajalla olisi pentuja, ne eivät välttämättä esim kokonsa, luonteensa tai muun ominaisuutensa vuoksi ole juuri sinulle parhaiten sopiva valinta. Malta siis odottaa sitä oikeaa.
Monet kasvattajat haluavat ensimmäiset yhteydenotot yleensä esim sähköpostilla, sillä esim puheluihin vastaaminen ei ole aina mahdollista ja sähköposteja voi hoitaa aina kun siihen on aikaa. Harvalla kasvattajalla kuitenkaan on kiinnostusta vastata lyhyisiin sähköposteihin tai viesteihin, joissa kysytään vain onko pentuja vapaana ja mitä ne maksaa. Osoita kasvattajalle olevasi kiinnostunut hankkimaan pennun juuri häneltä ymmärtäen mikä erottaa juuri ko kasvattajan muista kasvattajista. Mihin tarkoitykseen etsit pentua? Harrastuksiin, jalostukseen, näyttelyihin, vaiko vain lemmikkikoiraksi? Ole rehellinen. Sinulla on aivan yhtä hyvät mahdollisuudet saada pentu, vaikket kertoisi haluavasi mennä näyttelyihin saadaksesi pennun varsinkin jos tiedät, että ne eivät ole sinun juttusi. Kerro itsestäsi, aiemmasta koirakokemuksestasi, miksi olet päätymässä juuri tähän rotuun ja millaiseen kotiin tai ympäristöön olet koiraa hankkimassa. Merkityksellisiä seikkoja kasvattajan näkökulmasta saattavat olla myös esim sellaiset asiat kuten ikäsi, paikkakunta tai vaikkapa taloudellinen tilanteesi. Kasvattaja ei valitettavasti voi tehdä kaikkea puolestasi, mutta kasvattaja pyrkii tekemään parhaansa pennun syntymästä sen luovutukseen. Sen jälkeen vastuu pennun oikeasta hoidosta jää sinulle. Yksin ei kuitenkaan tarvitse jäädä ja apua voi aina pyytää.
Ota heti alussa selvää minkälaisissa hinnoissa liikutaan ko rodun kohdalla ja minkä hintaisia ko kasvattajan pennut ovat. Kaikki kasvattajat eivät myy pentujaan osamaksulla, mutta muista kysyä tästä mahdollisuudesta aina etukäteen. Hyvä kasvattaja ei siitä loukkaannu. Näin osaat varautua, ja mikäli hinta tuntuu liian suurelta, voit perääntyä ajoissa, eikä kummankaan aikaa mene hukkaan. Kasvattaja on nähnyt paljon vaivaa pentueen eteen. Mikäli arvostat kasvattajasi työtä, älä lähde tinkimään, vaan maksat pennusta pyydetyn hinnan. Älä maksa pennusta varausmaksua ennen kuin olet tavannut kasvattajan ja tutustunut häneen, käynyt tutustumassa kenneliin ja nähnyt pennut, emän sekä kennelin muiden koirien elinolot.
Kasvattajalla on tietoa ja kokemusta omasta rodustaan. Kasvattajalta vaaditaan myös ihmistuntemusta. Perheen vieraillessa kasvattajan luona, kasvattaja seuraa yleensä kuinka perhe reagoi koiriin ja käsittelee niitä. Onko koko perhe varmasti mukana projektissa? Koiraa hankittaessa on vastuu koirasta ja sen kasvatuksesta aina aikuisella. Kukaan kasvattaja ei oleta, että olisit ammattilainen koirankäsittelyssä ja joskus uusi koiran omistaja ilman aikaisempaa koirakokemusta voikin olla se paras koiran omistajana, mutta se, että itse olet aktiivinen ja kysyt oikeita sinua kiinnostavia asioita, on yleensä se paras tapa ja tie hyvään lopputulokseen.
Tavoitteellinen kasvattaja kasvattaa itseään varten rodun tulevaisuutta ja hyvinvointia ajatellen. Kasvattajan ensisijainen tehtävä ei siis ole myydä pentuja lemmikeiksi ja tehdä voittoa. Kasvattaja arvioi pentuja ja valitsee sieltä mahdollisesti potentiaaliset näyttely- ja jalostuskoirat tulevaisuutta varten. Seuraavalla sijalla tulee sitten vasta mahdollisesti tulevien, uusien kotien valitseminen. Mikäli pentueessa on useampia pentuja ja pentue on hyvin tasalaatuinen, mahdollisesti kasvattaja voi tarjota sinulle mahdollisuutta valita itse jokin pennuista, mutta suurimmassa osassa tapauksissa pentujen valinnasta päättää kuitenkin aina kasvattaja.
Hyvä kello kauas kuuluu, paha vielä kauemmas, sanoo vanha sananlasku. Suuri osa aktiivisista ja vastuuntuntoisista kasvattajista rodun sisällä tuntee aina toisensa ja esim nykypäivänä sosiaalinen media mahdollistaa tiiviinkin yhteydenpidon ja kasvattajat jakavat kokemuksiaan niin hyvistä kuin huonoistakin pennunkyselijöistä. Muistetaan siis hyvät käytöstavat puolin ja toisin. Artikkeli on vapaasti saatavilla ja vapaasti muokattavissa kasvattajien ja rotuyhdistysten käyttöön kennelgoodidea@gmail.com |