Share |

Yleistä

Rotumääritelmän mukainen yorkshirenterrierin turkki on pitkä, laadultaan silkkinen ja laskeutuu suorana ja sileänä maahan asti. Pennun turkki lähtee kehittymään ja vaalenemaan normaalisti jo muutaman kuukauden ikäisenä ja viimeistään 2 vuoden iässä koiran turkki on yleensä maahan asti. Turkin kasvunopeus ja väritys ovat hyvin yksilöllisiä, mutta oikea turkin väri aikuisella on teräksensininen ja tanväri tulisi olla sävyttynyt kolmella kullan sävyllä.

Erityisesti pitkän turkin hoito vaatii omistajaltaan sitoutumista ja sitä, että koira totutetaan säännölliseen turkinhoitoon jo pienestä pitäen. Mikäli kyseessä on näyttelykoira, vaatii pitkä turkki yleensä myös nyytittämistä, jolloin pitkät karvat suojataan silkkipaperiin arjen helpottamiseksi ja kulumisen estämiseksi.

Mikäli pitkää turkkia ei nyytitetä, vaatii se päivittäistä harjausta sekä pesua muutaman viikon välein, sillä likainen turkki menee helposti takkuun. Mikäli turkki nyytitetään, voi sillä pidentää myös pesuvälejä, jolloin nyyttejä korjaillaan aina tarpeen tullen. Myös pitkät partakarvat tulee nyytittää. Näyttelyihin koirille tehdään päähän ns topknot, joka viimeistellään yorkshirenterrierille tyypillisellä punaisella rusetilla.

pipe_ch9.jpg

Värityksestä

Yorkshirenterrierin rotumääritelmän mukainen väritys (tumma teräksensininen runko, kultainen pää, rinta ja jalat) on jalostuksen kannalta vaikein rodun ominaisuuksista. On lähestulkoon mahdotonta onnistua saamaan aikaan kaikilta osin täydellisiä värejä.

Värit ovat koiran koon lailla perinnöllisiä ominaisuuksia, joihin vaikuttaa useampi geeni, ja siksi niiden perinnöllisyys ei ole ihan suoraviivaista. Koira voi esimerkiksi jäädä väriltään mustaksi, vaikka kumpikaan sen vanhemmista ei olisi musta. Samoin sinisen eri sävyt vaihtelevat suuresti samankin pentueen sisällä.

Värit kehittyvät ja muuttuvat koiran kasvaessa noin 3 ikävuoteen mennessä. Mitä hitaammin väri vaihtuu, sen kestävämpi teräksensinisestä väristä yleensä tulee. Hyvin varhain värinsä murtavat koirat vaalenevat usein liikaa, mutta yksilöllisiä ja linjakohtaisia vaihteluja toki tässäkin asiassa esiintyy. Tanvärin puhdistumisessa esiintyy myös runsaasti yksilöllistä vaihtelua ja joskus koiran tanväri saattaa jäädä ns nokiseksi. Pääsääntö on kuitenkin on, että runkoturkki ei iän myötä tummu vaan vaalenee ja kultainen väri syvenee.

Yorkkipentujen rinnassa usein ilmenevä valkoinen laikku katoaa aina koiran kasvaessa, ja se on vanhojen tarinoiden mukaan jopa toivottu ominaisuus ennustaen kyseiselle yksilölle runsasta turkkia.

Karvanlaaduista

Kaikilla yorkeilla ei ole rotumääritelmän mukaista silkkistä karvaa, vaan karva saattaa olla myös villavaa tai karkeaa. Villava karva on usein mustaa myös aikuisiällä, eikä se vaalene kuten silkkisempi karvanlaatu. Villava- tai karkeaturkkisia yksilöitä ei tulisi käyttää jalostukseen.

Joskus silkkisen runkoturkin seassa saattaa kasvaa myös yksittäisiä jouhimaisia valkoisia karvoja. Ne muistuttavat meitä rodun esi-isistä, joista osalla oli karkea karva.

Karvan kasvusta

Yorkshirenterrierin karvankasvunopeus on varsin yksilöllistä, mutta oikeanlaatuinen silkkinen karva on täydessä mitassa suunnilleen 1,5 - 2  vuoden iässä, partakarvat vasta pari kolme vuotta myöhemmin. Karva kasvaa siis melko hitaasti ja vaatii hellävaraista hoitoa. Partakarvat eivät kasva täyteen mittaansa, ellei niitä nyytitetä.

Mitä karkeampaa karva on, sen hitaammin se kasvaa, kun taas hyvin pehmeä tai pumpulinen karva kasvaa huomattavasti nopeammin kuin silkkinen. Yorkshirenterrierin kasvatustyössä ei kuitenkaan koskaan voi väheksyä oikeanlaatuisen silkkisen turkin merkitystä, joka on luonnostaan suoraa, painavaa, laskeutuvaa ja tuntuu käteen viileältä.

Running tan

Yorkshirenterrierin värit teräksensininen ja tan eivät saisi sekoittua keskenään. Tanvärin kuuluu kasvaa vain rotumääritelmässä määritetyillä alueilla. Joskus tan kuitenkin kasvaa ns yli rajojensa eivätkä karvapeitteen värirajat ole enää selvät. Tätä kutsutaan ns running taniksi. Tällöin runkokarva saa vähitellen ruskean sävyn, joka yleensä vahvistuu iän myötä.

Lyhyt ja helppohoitoinen turkki

Mikäli kyseessä ei ole näyttelykoira, tai mikäli omistaja ei muuten ole kiinnostunut turkinhoidosta, voidaan turkki pitää myös lyhyenä. Vaikka yorkshirenterrieri ei ole varsinaisesti trimmattava rotu, on rodulle mahdollista tehdä paljon erilaisia kivoja lyhyitä leikkauksia.

Yorkshirenterrillä ei ole pohjavillaa, eikä siitä lähde ollenkaan karvaa, joten lyhyenä yorkin turkki onkin  erittäin helppohoitoinen.